Czy potrzebna wiza na Dominikanę

Czy potrzebna wiza na Dominikanę
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Morze Karaibskie jest jednym z najpiękniejszych i najbardziej egzotycznych miejsc na ziemi. Niezwykle urokliwe wysepki z piaszczystymi złocistymi plażami, nieskazitelna lazurowa woda i bujna tropikalna roślinność stanowią niewyczerpane źródło zachwytu dla turystów spragnionych wypoczynku w tym raju na ziemi. Zwłaszcza Dominikana cieszy się olbrzymim zainteresowaniem, gdyż posiada najlepiej przygotowaną infrastrukturę pod kątem turystyki. Czy możliwość dostania się do tego pięknego miejsca jest w zasięgu zwykłego śmiertelnika i jakie warunki trzeba spełnić, by dostąpić tego zaszczytu?

Alt Text

Czy Polacy potrzebują wizę na Dominikanę

Jeszcze nie tak dawno temu dla obywateli Polski podróż na Dominikanę nastręczała wiele kłopotów i trzeba było wykazać się nie lada determinacją, by dostać się na tę urokliwą wyspę. Jednakże dziś jest to o wiele łatwiejsze i sprowadza się tak naprawdę do dwóch czynników: pieniędzy i ważnego paszportu.

Paszport jako przepustka na Dominikanę

Obecnie obywatele naszego kraju wybierający się do tego karaibskiego kraju nie muszą martwić się o wizę, czy inne formalne dokumenty. Do wjazdu na Dominikanę w zupełności wystarczy ci ważny paszport. Nie musisz również martwić się o to, czy twój paszport został wyrobiony niedawno lub że jego ważność upływa po wyjeździe z Dominikany. Owszem, kiedyś funkcjonował przepis, że paszport musiał być ważny jeszcze przez co najmniej pół roku po wyjeździe z tego kraju. W tej chwili wystarczy, by był ważny zarówno w czasie wjazdu, jak i w momencie, gdy będziesz opuszczać wyspę. Warto tego dopilnować, gdyż Polska nie posiada swojej ambasady na terenie Dominikany i wszelkie tego rodzaju sprawy rozwiązywane są przez placówkę w Bogocie, co może dodatkowo wydłużać rozwiązanie problemu.

Karta turystyczna zamiast wizy na Dominikanę

Być może spotkałeś się z opiniami, że podróżujący na Dominikanę musieli jednak kupić wizę. Nie do końca jest to prawda. Po prostu turyści odwiedzający ten kraj mają obowiązek wykupienia tzw. karty turystycznej. Nie jest to wiza sensu stricte, choć często bywa z nią mylona

Skąd wziąć kartę turystyczną na Dominikanę

Najprościej kartę turystyczną na Dominikanę można uzyskać przez Internet na stronie iVisa.com. Jest to opcja dostępna przez 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu a załatwienie formalności odbywa się całościowo online i zabiera dosłownie kilka minut.

Ile kosztuje karta turystyczna na Dominikanę

Niestety, karta turystyczna związana jest z opłatą, którą należy uiścić w momencie kontroli paszportowej. Na szczęście koszt nie jest wysoki i wynosi 10 dolarów amerykańskich od osoby.

Jak długo ważna jest karta turystyczna

Standardowo karta turystyczna ważna jest przez 30 dni. Na podstawie ważnego paszportu obywatele polscy mogą przebywać na Dominikanie 90 dni. Co w sytuacji, gdy planujesz pobyt dłuższy niż miesiąc? Nie musisz się martwić. Nie ma konieczności stawiania się w jakimkolwiek urzędzie czy wcześniejszej wizyty na lotnisku. Po prostu, jeśli zdecydujesz się na dłuższy pobyt, możesz ponownie skorzystać z serwisu iVisa.com i w dowolnym momencie wykupić kartę turystyczną na kolejne 30 dni całkowicie online. Jeśli tego nie zrobisz, kiedy będziesz już opuszczać Dominikanę, zostaniesz poproszony o uiszczenie opłaty za okres powyżej 30 dni, czyli jeśli zostaniesz nie dłużej niż 60 dni, to dopłacisz kolejne 10 $ a jeśli przekroczysz 60 dni, wtedy musisz dopłacić 20 $. Warto podkreślić, że opłatę przy wyjeździe ponosisz wyłącznie w przypadku, gdy przebywałeś na Dominikanie dłużej niż 30 dni.

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?