Dominikana wiza cena

Dominikana wiza cena
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Dzięki filmowemu hitowi „Piraci z Karaibów” niebiańskie złociste plaże oraz lazurowe wody Morza Karaibskiego znane są każdemu widzowi. Nie brakuje jednak chętnych, którym nie wystarcza obraz z telewizora i chcą na żywo zaznać tego tropikalnego klimatu i egzotycznej przyrody. Doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Dominikany, która dysponuje najlepiej rozwiniętą infrastrukturą dla turystów ze wszystkich wysp karaibskich. Co trzeba zrobić, by dostać się do tego raju?

Alt Text

Dominikana wiza dla Polaków

Dobra wiadomość dla wszystkich obywateli naszego kraju wybierających się na Dominikanę jest taka, że wiza nie jest konieczna. Oznacza to oszczędności zarówno czasu, jak i pieniędzy. Obecnie wiele krajów wydających wizy posługuje się systemami online, dzięki czemu cała procedura ulega znacznemu skróceniu. Jednak nawet wtedy konieczny jest czas na wypełnienie formularza, zeskanowanie dokumentów itd. Oprócz tego naliczane są opłaty. W przypadku tradycyjnych procedur czas jest jeszcze dłuższy a wyrobienie wizy nierzadko wiąże się z koniecznością osobistego stawiennictwa w ambasadzie. Na szczęście wybierając się na Dominikanę nie musisz się już o to martwić.

Dominikana – wjazd na podstawie paszportu

Aby dostać się na terytorium tego pięknego państwa położonego na wyspie na Morzu Karaibskim wystarczy ważny paszport. Dokument ten musi być aktualny w trakcie całego pobytu na Dominikanie, włącznie z ostatnim dniem. Nie ma jednak żadnych okresów ważności przed i po opuszczeniu wyspy, jak to bywało kiedyś. Nawet teraz można znaleźć informacje w Internecie, że paszport musi być ważny jeszcze co najmniej 6 miesięcy po opuszczeniu Dominikany. Warunek ten już dawno został zniesiony i nie należy się nim przejmować.

Karta turystyczna na Dominikanie

Wiele osób ucieszy wiadomość o braku wizy. Jednakże haczyk polega na tym, że przy wjeździe na Dominikanę zobowiązani jesteśmy do nabycia tzw. karty turystycznej, co z kolei wiąże się z opłatą w wysokości 10 dolarów amerykańskich od osoby. Karta ta ważna jest przez 30 dni i nie ma możliwości, by z niej zrezygnować, gdyż w trakcie kontroli paszportowej bezwzględnie wymaga jej sprawdzający nas urzędnik. Kartę turystyczną możesz wyrobić w dowolnym dla siebie momencie w serwisie iVisa.com – procedura zajmuje zaledwie kilka minut.

Jak otrzymać kartę turystyczną na Dominikanę

Kartę turystyczną można otrzymać w czasie lotu lub na samym lotnisku. Należy czytelnie ją wypełnić i wraz z opłatą 10 dolarów amerykańskich oddać odpowiedniemu urzędnikowi. Tak jak wspomnieliśmy, można to zrobić jeszcze przed lotem przez Internet - iVisa.com. To wszystkie warunki formalne do spełnienia czekające na podróżujących na Dominikanę.

Ile kosztuje wiza na Dominikanę

Jak już wspomnieliśmy nie ma wizy na Dominikanę a poniekąd w jej miejsce wprowadzono obowiązek posiadania tzw. karty turystycznej, której cena wynosi 10 $. Koszt ten obowiązuje jednak w przypadku pobytu nie dłuższego niż 30 dni. Jeśli chcemy pozostać na Dominikanie dłużej, musimy liczyć się z dodatkowymi opłatami za wydanie kolejnych kart turystycznych. Nie ma jednak konieczności udawania się do jakiegokolwiek urzędu czy na lotnisko, kiedy wygaśnie ważność tego dokumentu. W serwisie iVisa.com możesz to zrobić w dowolnym dla siebie momencie – wystarczy dostęp do Internetu. Możesz to zrobić także na lotnisku. Opłata zostanie pobrana w czasie odprawy paszportowej przy wylocie. Pamiętajmy, że na Dominikanie możemy przebywać maksymalnie 90 dni na podstawie ważnego paszportu.

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?