Dominikana wiza dla Polaków

Dominikana wiza dla Polaków
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Ameryka Środkowa i Południowa kuszą swoim tropikalnym klimatem, niezwykłą przyrodą oraz egzotycznymi przygodami turystów z całego świata. Nie brakuje także Polaków, którzy chcą zwiedzić te odległe zakątki ziemi w poszukiwaniu niezapomnianych wrażeń. Bez wątpienia jednym z krajów, który je gwarantuje jest gorąca Dominikana – państwo położone na wyspie Haiti na Morzu Karaibskim.

Alt Text

Wiza do Dominikany

Jeszcze do niedawna dostępność Dominikany dla polskich turystów była mocno ograniczona. Polacy chcących udać się do tego tropikalnego państwa w większości musieli korzystać z pośredników niemieckich. Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat sprawy przybrały inny obrót i obecnie dostanie się do tego karaibskiego raju nie jest już tak skomplikowane.

Wiza do Dominikany dla Polaków

W tej chwili w Polsce nie brakuje propozycji biur podróży oferujących wakacje na Dominikanie a by dostać się na tę gorącą wyspę obywatele naszego kraju nie potrzebują nawet wizy. W Internecie nie brakuje różnych mylnych informacji na ten temat, dlatego warto zasięgnąć wiedzy bezpośrednio u źródła, czyli w ambasadzie.

Dominikana – wjazd na podstawie paszportu

Obecnie aby dostać się na terytorium Dominikany obywatelowi polskiemu wystarczy jedynie ważny paszport. Nie trzeba się także martwić, by dokument ten pozostawał ważny jeszcze w jakiś czas po opuszczeniu Karaibów. Takie informacje, mówiące najczęściej, że paszport musi być ważny jeszcze 6 miesięcy po opuszczeniu Dominikany, można także znaleźć w sieci. Dlatego warto podkreślić raz jeszcze. Polacy podróżujący na Dominikanę zostaną wpuszczeniu na podstawie paszportu ważnego na cały czas pobytu. Dodatkowe dokumenty, takie jak np. wiza turystyczna, nie są konieczne.

Karta turystyczna na Dominikanę

Tak jak wspomnieliśmy, Polacy nie potrzebują wizy by wjechać na terytorium Dominikany, zatem nie trzeba wcześniej przechodzić całej procedury z wizytą w ambasadzie włącznie. Jednak na lotnisku trzeba wykupić tzw. kartę turystyczną, której koszt wynosi 10 dolarów amerykańskich za osobę. To niestety obowiązek, od którego uzależniony jest wstęp na terytorium państwa. Wypełniony formularz należy oddać urzędnikowi w czasie odprawy paszportowej. Kartę turystyczną możemy bez problemu uzyskać przez Internet w serwisie iVisa.com. Cała procedura odbywa się online i zajmuje dosłownie kilka minut. Formularz możemy wypełnić w dowolnym momencie, gdyż serwis działa 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu.

Opłata za opuszczenie Dominikany

W momencie opuszczania Dominikany ponownie wypełniamy odpowiedni formularz, który trzeba oddać urzędnikowi w trakcie odprawy paszportowej. Jeszcze do niedawna wiązało się to z kolejną opłatą w wysokości 10 dolarów amerykańskich od osoby, czyli tyle samo, co w przypadku wykupienia tzw. karty turystycznej. Jednakże od jakiegoś czasu opłata ta została zniesiona, także nie ma już konieczności uiszczania żadnych innych opłat oprócz tej pobieranej w czasie wjazdu na terytorium kraju.

Długość pobytu na Dominikanie

Obywatele naszego kraju mogą pozostać legalnie na terenie Dominikany przez 90 dni, o ile mają na ten czas ważny paszport. Warto tu podkreślić, że karta turystyczna wydawana w czasie przyjazdu obowiązuje przez 30 dni. Jeśli więc pozostaniemy dłużej w czasie wylotu będziemy musieli dopłacić za karty turystyczne odpowiednie kwoty. Nie trzeba jednak stawiać się w żadnym urzędzie, ani też na lotnisku. Z pomocą przychodzi znowu serwis iVisa.com, dzięki któremu kartę turystyczną wyklikamy w kilka minut. Można to zrobić również przed odlotem na lotnisku.

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?