indian visa poland

indian visa poland
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Indie są wśród Polaków coraz bardziej popularnym kierunkiem wakacyjnych podróży. Dotychczas, aby otrzymać wizę wjazdową do tego kraju trzeba było starać się osobiście, często stojąc w długich kolejkach na lotniskach. Mimo niestabilnej sytuacji w kraju, władze Indii zdołały ułatwić życie odwiedzającym ich kraj poprzez wprowadzenie wiz elektronicznych. Dzięki temu, za pomocą specjalnie dedykowanej dla turystów strony można już w kilkadziesiąt minut dostać dokument, który pozwoli na wjazd do Indii. Poniższy artykuł postara się przedstawić wszystkie aspekty ubiegania się o wizę turystyczną do Indii.

Alt Text

Jaką drogą Polacy mogą starać się o wizę do Indii ?

Polska jest w grupie państw, których obywatele mogą ubiegać się o e – wizy. Po wypełnieniu elektronicznego wniosku, otrzymamy promesę, która pozwala na odebranie wizy na jednym z 24 lotnisk.

Ile kosztuje wiza do Indii ?

Aby otrzymać wizę do Indii, musimy się przygotować na wniesienie opłaty w wysokości 50 USD. Gdy składamy wniosek o wizę elektroniczną, będziemy mogli ją uiścić za pomocą karty kredytowej bądź debetowej. Musimy mieć jednak świadomość, że naszej opłaty nie odzyskamy, nawet jeżeli nasz wniosek zostanie odrzucony. Jeżeli jednak wniosek zostanie przyjęty, wtedy otrzymamy dokument, który będzie ważny przez 30 dni od momentu naszego wjazdu na teren Indii. Musimy pamiętać, aby uważnie wybierać rodzaj wizy, o który aplikujemy, ponieważ nie ma możliwości jej przedłużenia ani zmiany rodzaju. Jeżeli w trakcie naszej wizyty zechcemy opuścić Indie, będziemy mogli to uczynić przez każdy posterunek graniczny.

Jak długo będę czekać na wizę do Indii

Jeżeli planujemy wizytę w Indiach, to możemy tematem zainteresować się najwcześniej 120 dni przed przylotem do Indii, jednak wniosku nie powinniśmy składać później niż 4 dni przed naszym przybyciem do Indii. Jednak, jeżeli chcemy postępować zgodnie ze wskazówkami polskiej ambasady, nie powinniśmy składać wniosku o wizę wcześniej niż 30 dni przed planowaną podróżą.

Wymagania formalne przy staraniu się o wizę do Indii

Starając się o wizę turystyczną, trzeba pamiętać o kilku sprawach formalnych:

  • w momencie składania wniosku o wizę, nasz paszport powinien być ważny przynajmniej przez kolejnych 6 miesięcy
  • Wniosek musi być uzupełniony o kolorowe zdjęcie paszportowe
  • Konieczne jest posiadanie biletu lotniczego, na którym widnieć będzie data przylotu oraz opuszczenia Indii Konieczne jest, aby wszystkie przedstawiane przez nas dokumenty były w języku angielskim.

Z czyją pomocą starać się o wizę do Indii ?

Jak można się przekonać z powyżej przytoczonych faktów, staranie się o wizę do Indii może być procesem czasochłonnym i skomplikowanym, mimo, że dokument, o który się staramy jest dużo łatwiejszy do otrzymania niż miało to miejsce w przypadku konieczności starania się o taki dokument w formie papierowej. W związku z tym, warto powierzyć prowadzenie swoich spraw doświadczonym specjalistom z iVisa. Mogą się oni pochwalić świetnymi ocenami swojej dotychczasowej pracy (iVisa ma ocenę 9.5 na 10 na platformie TrustPilot, wystawioną przez ponad 2 400 oceniających). Konsultanci są dostępni 24 godziny na dobę, a ich wsparcie pozwoli na uniknięcie często czasochłonnych i skomplikowanych procedur w ambasadach. Skorzystanie z usług firmy iVisa zapewni także poprawność składanych wniosków o dokumenty – każda wysyłana aplikacja jest dwukrotnie sprawdzana przez doświadczonych pracowników.

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?