Napisali o nas

Kuwejt wizy dla Polakow

Kuwejt wizy dla Polakow
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Aby wjechać do Kuwejtu, obywatele Polski potrzebują posiadać odpowiednią wizę. Poniższy artykuł tłumaczy, jak, gdzie, za ile i z czyją pomocą ją zdobyć.

Alt Text

Jakie rodzaje wiz są dostępne dla Polaków ?

Chcąc udać się do Kuwejtu, możemy wybrać pomiędzy ubieganiem się o wymagany do wjazdu dokument w ambasadzie Kuwejtu, bądź już po przybyciu do tego kraju, na lotnisku. Można powiedzieć, że Polacy znajdują się w relatywnie komfortowym położeniu – jesteśmy bowiem obywatelami jednego z 34 krajów, które podlegają uproszczonej procedurze wizowej za wyraz uznania dla wysokiego poziomu stosunków dwustronnych. Ambasada Kuwejtu znajduje się w Warszawie, natomiast na lotnisku można uzyskać wizę bez uprzednich formalności.

Dokumenty potrzebne do uzyskania wizy wjazdowej do Kuwejtu

Aby móc ubiegać się o uzyskanie wizy do Kuwejtu, musimy przede wszystkim posiadać ważny polski paszport, co ważne powinien on mieć datę ważności dłuższą niż 6 miesięcy od momentu wjazdu na terytorium Kuwejtu. Należy pamiętać, że polskie paszporty tymczasowe nie są honorowane przez władze Kuwejtu (poza tymi, które zostały wydane dla obywateli polskich mieszkających w Kuwejcie).

Konieczna będzie także opłata za wydanie wizy – zależnie od wybranej przez nas waluty wyniesie ona 20 Euro, lub 24 dolary amerykańskie. Co prawda obywatele Polski mogą korzystać zarówno z opcji wydania wizy w konsulacie Kuwejtu, jak i dostania jej na lotnisku, to ze względów kulturowych sugeruje się młodym kobietom, aby wybrały pierwszą z wymienionych opcji. Kobiety do lat 40, które wyruszają w samotną podróż muszą mieć także na uwadze fakt, że władze kuwejckie mogą im odmówić wydania wizy, jednak taki przypadek jeszcze Polkom się nie przytrafił. Jest także jedna, dość nietypowa rzecz, o której trzeba koniecznie pamiętać. Nikt, kto ma w swoim paszporcie jakiekolwiek ślady pobytu w Izraelu, nie zostanie wpuszczony na teren Kuwejtu.

Jaki jest termin ważności wizy wjazdowej do Kuwejtu ?

Nie ma minimalnego, ustalonego teminu ważności wizy wjazdowej do Kuwejtu. Jedynym maksymalnym okresem, na może być wystawiony omawiany dokument, są trzy miesiące. Należy także pamiętać, że nie ma opcji przedłużenia lub zmiany sposobu wykorzystania wizy turystycznej (visit visa) dla innego rodzaju pobytu (np. w przypadku zamiaru podjęcia pracy) bez wyjechania wcześniej z terenu Kuwejtu.

Co zawiera wniosek o wizę wjazdową do Kuwejtu ?

Sam wniosek o wizę wjazdową do Kuwejtu jest dość krótki i zawiera następujące rubryki: numer aplikacji, datę, typ wizy (tranzytowa, pozwolenie na przejazd, pozwolenie na pobyt, pozwolenie na wjazd), płeć, imię i nazwisko, miejsce urodzenia, data urodzenia, narodowość, zawód, adres stały, telefon domowy, adres i telefon w Kuwejcie, data ważności paszportu, data wydania paszportu, miejsce wydania paszportu, typ paszportu, numer paszportu, jeżeli dotyczy - członkowie rodziny podróżujący na tym samym paszporcie (ich płeć, miejsce urodzenia, data urodzenia, imię), cel wizyty (wizyta osobista, biznesowa, oficjalna), liczba wjazdów (kilka, pojedynczy).

Komu powierzyć prowadzenie swojej aplikacji

Jak wskazuje powyższy artykuł, proces aplikacji o wizę wjazdową do Kuwejtu jest dość skomplikowany, więc warto jego przejście powierzyć specjalistom z firmy iVisa. Ta firma jest wyjątkowo dobrze oceniana na portalu TrustPilot, gdzie ma 9,5 gwiazdek na 10 możliwych, przy około 2400 oceniających.

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?