Informacje wizowe o Korei Północnej – wyjazd zorganizowany czy indywidualny?

Posiadanie wizy jest wymagane. Możemy pomóc Ci w pozyskaniu tego dokumentu.

Rodzaj Wizy Koszt Wizy Opłata za usługę Liczba Wjazdów Czas Przetwarzania
Pozwolenie na wjazd osoby odwiedzającej
Koszt Wizy USD 1.00
Opłata Serwisowa USD 1.00
Liczba Wjazdów Wielokrotna
Czas Przetwarzania 6 dni
Złóż Wniosek Teraz

Jak złożyć Wniosek: Pozwolenie na wjazd osoby odwiedzającej

Wypełnij wniosek online
Wypełnij wniosek online

Dokonaj stosownej opłaty przez Internet za pomocą karty kredytowej lub konta PayPal.

Umów wizytę
Umów wizytę

Umówimy dla Ciebie spotkanie w konsulacie. Staw się na rozmowę i zostaw swój paszport

Odbierz paszport z wizą
Odbierz paszport z wizą

Odbierz paszport z ambasady. W środku znajdować się będzie naklejka z wizą.

Wprowadź Cel Podróży
Wprowadź Cel Podróży

Okaż swój paszport i naklejkę z wizą podczas przekraczania granicy wybranego państwa.

Złóż Wniosek Teraz

Dowiedz się Więcej: Pozwolenie na wjazd osoby odwiedzającej

Więcej informacji wkrótce!

Skorzystaj z naszego kalkulatora wizowego

Przelicz Koszt Wizy Przed Złożeniem Wniosku

Referencje

Nasi klienci dzielą się historiami na nasz temat

Często Zadawane Pytania

Korea Północna, której pełna nazwa to Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna (w skrócie KRLD), jest krajem we wschodniej części Azji. Państwo to powstało w północnej części Półwyspu Koreańskiego po II wojnie światowej, na terenach zajętych przez Armię Czerwoną. Korea Północna, według konstytucji, jest republiką socjalistyczną. Państwo to od strony zachodniej graniczy z Morzem Żółtym i Zatoką Zachodniokoreańską, natomiast od wschodu z Morzem Japońskim. Rzeki Amnok i Tumen wyznaczają granicę z Chinami. Największym miastem i zarazem stolicą kraju jest Pjongjang. Do innych dużych miast zaliczamy Kaesong, Sinuiju, Wonsan, Hamhung i Chongjin. Obowiązującą walutą jest won północnokoreański, a językiem urzędowym - koreański. Korea Północna znajduje się pod wpływem klimatu kontynentalnego, z czterema dobrze zaznaczonymi porami roku. Panują tu niezwykle mroźne zimy - głównie w rejonach górskich oraz wyżynnych. Pomimo ładnej, słonecznej pogody utrzymującej się przez większość roku, na terenie całego kraju panują silne mrozy. Wieją tu silne północne i północno-zachodnie wiatry docierające znad Syberii. Z tego względu, pojawiają się tu często burze śnieżne, które przeplatają się z ładną pogodą. Lata są krótkie, ale gorące i wilgotne. Pojawia się tu także krótki sezon deszczowy, a ulewne deszcze są następstwem monsunów, wiejących z południa i południowego-wschodu. Monsuny przynoszą także wilgotne powietrze znad Pacyfiku. Porami przejściowymi są wiosna i jesień, wówczas temperatury powietrza należą do najprzyjemniejszych. Wiosną często występują susze, przeplatające się z gwałtownymi powodziami. Późne lato i wczesna jesień to pory, w których Półwysep Koreański nawiedzany jest przez tajfuny.

Korea Północna jest krajem niezwykle trudno dostępnym dla turystów. Z tego względu, państwo to odwiedzane jest każdego roku przez niewielką liczbę obcokrajowców. Trzeba okazać się niebywałą odwagą, by udać się w taką podróż. Najczęściej decydują się na ten krok osoby, które pragną na własne oczy zobaczyć prawdziwe oblicze tego kraju. Najwięcej turystów odwiedzających KRLD pochodzi z Japonii, Rosji i Chin. Turyści mają zakaz samotnego podróżowania po terytorium Korei Północnej. Wymagany jest koreański przewodnik, który zna ojczysty język turysty. Istnieją nieliczne miejsca dostępne do zwiedzania dla turystów. Do najciekawszych miejsc pod tym względem zaliczyć można strefę demarkacyjną w Phanmundzom, gdzie możemy obejrzeć pozostałości po konflikcie północ-południe. W Phenianie znajdują się liczne zabytki, które w większości dostępne są dla turystów. Kosongu jest starożytnym miastem Korei. Natomiast Pektu-san stanowi najwyższą świętą górę na północy kraju. Media w Korei Północnej należą do najbardziej kontrolowanych na całym świecie, a społeczeństwo uzyskuje wyłącznie informacje wychwalające politykę władz. Dla zwykłych obywateli informacje pochodzące z innych krajów świata nie są dostępne. Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza polskim obywatelom wyjazd w celach turystycznych do Korei Północnej. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką podróż, musisz mieć na uwadze fakt, że należy wystrzegać się zachowań o charakterze demonstracji politycznej. Należy także zachować wyjątkową ostrożność w odniesieniu do wizerunków przedstawiających przywódcę tego kraju - Kim Jong Una, wraz z jego poprzednikami. Zachowania, które władze mogłyby zinterpretować jako brak szacunku do przywódcy i jego rodziny, mogą zakończyć się aresztowaniem, a w najgorszym wypadku wieloletnim więzieniem. Nie odnotowuje się tutaj zagrożeń o charakterze kryminalnym bądź terrorystycznym. Zachowanie cudzoziemców przybywających do tego kraju jest bezustannie kontrolowane, a głównie dotyczy to kontaktów z ludnością miejscową. Nie można także wykonywać zdjęć, które ukazują kraj w negatywnym świetle, gdyż może to zakończyć się aresztowaniem oraz długoletnim więzieniem. Przed wyjazdem do Korei Północnej nie ma obowiązku wykonywania szczepień ochronnych. Wskazane jest jedynie przyjęcie szczepionek przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B. Podczas wjazdu na terytorium państwa konieczne jest wypełnienie deklaracji zdrowotnej, które potwierdzają brak objawów chorobowych. Opieka medyczna gwarantuje usługi jedynie na poziomie podstawowym. Polisy polskich towarzystw ubezpieczeniowych nie są honorowane przez koreańskie placówki medyczne. Dobrze jest jednak wykupić ubezpieczenie zdrowotne, które pozwoli na refundację kosztów wydanych na ewentualne leczenie.

Polscy turyści, którzy zdecydują się pojechać do Korei Północnej, są objęci obowiązkiem posiadania wizy uprawniającej do wjazdu i pobytu na terytorium tego kraju. Nie ma możliwości otrzymania wizy na granicy. Ubiegając się o wizę do Korei Północnej, powinniśmy posiadać paszport ważny minimum 6 miesięcy od daty planowanego przekroczenia granicy. Na terenie Korei Północnej dopuszcza się tylko i wyłącznie turystykę grupową, samotne zwiedzanie jest zabronione. Turystyka indywidualna dopuszczana jest jedynie w wyjątkowych sytuacjach i musi być zorganizowana przez miejscowe biura turystyczne. Warunkiem jest tu przydzielenie tłumacza - asystenta, bez którego przemieszczanie się po kraju nie będzie możliwe. Wyjazdy turystyczne posiadają ściśle określony program, od którego nie można robić żadnych odstępstw. Nie ma także swobody co do czasu i miejsca zwiedzania. Na cudzoziemców nakłada się obowiązek dokonania meldunku, a po przyjeździe należy złożyć paszport w lokalnej komendzie milicji, który zwracany jest po kilku dniach. Osoby, które zatrzymują się w hotelu, składają swoje paszporty w recepcji.

E-Visa to oficjalny dokument pozwalający na wjazd do danego kraju i na podróżowanie po nim. E-Visy są alternatywą do wiz wydawanych na przejściach granicznych lub w ambasadach/konsulatach w formie tradycyjnych wiz papierowych. E-Visy połączone są elektronicznie z paszportami poszczególnych podróżnych.

Nasz usługa rozpoczyna się od pozyskania przez Ciebie tej informacji. Możesz skorzystać z naszego aktualizowanego na bieżąco narzędzia z wymaganiami odnośnie wizy, aby dowiedzieć się, czy jest Ci potrzebna wiza turystyczna. Wystarczy jedynie, że podasz swoją narodowość oraz kraj, który chcesz odwiedzić. Na podstawie tej informacji określimy koszty uzyskania wizy; ilość wjazdów, jaką umożliwia dokument; datę od kiedy będzie on obowiązywał oraz powiemy, co robić dalej – jak na przykład aplikować bezpośrednio przez naszą stronę!

Najlepszym miejscem do uzyskania odpowiedzi na te pytania będzie nasze narzędzie z wymaganiami dotyczącymi wizy. Każdy kraj ma inne zasady i opłaty za wizę. Jeśli Ci się spieszy, możesz również aplikować online, a wtedy uzyskasz odpowiedź na to pytanie z poziomu wypełnianego formularza.

Zależy to od kraju, który wydaje wizę. Dla wielu krajów, jak na przykład w wypadku australijskiej ETA, czy e-Visy do Turcji, proces może zostać zakończony nawet w ciągu 15 minut (przy skorzystaniu z procedury pilnej). W przypadku innych krajów, jak na przykład podczas ubiegania się o wizę turystyczną do Indii, proces trwa zazwyczaj około 24 godzin. Dokładny czas zostanie podany w formularzu aplikacyjnym. Co możemy zagwarantować, to że ubieganie się o wizę za pośrednictwem serwisu iVisa jest najszybszym dostępnym sposobem pozyskania tego dokumentu.

Dokumenty muszą być wydrukowane na pustej, białej kartce w formacie A4. Drukowanie dwustronne lub pomniejszenie formatu jest nieakceptowalne.

Pomożemy Ci przejść przez proces pozyskania wizy turystycznej w najszybszy i najprostszy możliwy sposób. Dzięki łatwym w użyciu formularzom aplikacyjnym oraz doskonałej obsłudze Klienta dostępnej 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu, sprawiamy, że proces uzyskania wizy jest szybki i prosty! Co więcej, korzystamy z najlepszych metod jeśli chodzi o zabezpieczenie Twoich danych osobowych oraz informacji na temat Twojej karty kredytowej.

iVisa oferuje dwa typy wiz: wizy elektroniczne (e-Visy) oraz tradycyjne wizy papierowe – w zależności od tego, gdzie się udajesz. Dodatkowo oferujemy również następujące usługi/dokumenty, wymagane przez wybrane kraje: ETA (elektroniczna autoryzacja podróży), karty turystyczne, formularz wcześniejszej rejestracji dla wiz on arrival, zaproszenia dla turystów oraz usługę rejestracji w ambasadzie.

  1. Wybierz kraj, do którego chcesz otrzymać wizę.
  2. Wybierz typ wizy i dokładnie przeczytaj instrukcję.
  3. Kliknij Aplikuj
  4. Wypełnij formularz aplikacyjny
  5. Zapłać przy użyciu karty Visa, Mastercard lub innej karty debetowej.
  6. Poczekaj na potwierdzenie przesłane w wiadomości email, następnie pobierz i wydrukuj e-Visę ze swojego konta.
  7. Okaż wydrukowaną e-Visę celnikowi podczas przekraczania granicy.

Pamiętaj o tym, że większość krajów nie pobiera opłaty za obsługę wniosku wizowego. Głównym powodem, dla którego przetwarzamy tysiące wiz miesięcznie jest to, że zaoszczędzamy podróżnym sporo czasu i trudności. Nasze usługi świadczymy za pomocą strony internetowej, na której można znaleźć łatwy w użyciu formularz aplikacyjny. Dużo prościej jest złożyć podanie za naszym pośrednictwem – szczególnie dotyczy to użytkowników mobilnych i dużych grup. Wszystkim naszym klientom przesyłamy wizy na wiele dni przed podróżą. Jest to szczególnie pomocne dla tych osób, które zamówiły wizę z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Posiadamy też dostępną 24 godziny na dobę obsługę – nasi konsultanci specjalizują się w swojej dziedzinie, mówią po angielsku, a ich biuro znajduje się w Stanach Zjednoczonych. Akceptujemy wiele walut a nasza strona będzie przetłumaczona na ponad 20 języków. Wierzymy, że opłata, którą pobieramy jest warta Twojego czasu i spokoju, ale pamiętaj, że jeśli chcesz, zawsze możesz skorzystać z „darmowych” usług poszczególnych rządów.

Jeśli już złożyłeś/aś wniosek za pośrednictwem naszej strony, zaloguj się na swoje konto i sprawdź status swojego zamówienia/podania. Konto generowane jest automatycznie po zaksięgowaniu płatności. Kliknij w link przesłany w wiadomości email z potwierdzeniem, aby ustalić hasło, albo wejdź na stronę logowania, ustal hasło i wejdź na konto z tego poziomu. Pamiętaj, że w większości przypadków Twoja wiza zostanie Ci dostarczona za pośrednictwem wiadomości email. Będzie też dostępna na Twoim koncie, po zalogowaniu.

Jeśli Twoje podanie o wizę zostanie odrzucone przez agencję rządową, zwrócimy Ci pełną kwotę wpłaconych środków na podstawie naszej gwarancji zatwierdzenia. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie będziesz zadowolony/a z naszych usług, skontaktuj się z nami za pośrednictwem chatu, a zwrócimy Ci naszą prowizję za obsługę. Jeśli w Twoim podaniu znalazł się błąd, przetworzymy je jeszcze raz, bez pobierania dodatkowych kosztów. Jednocześnie pamiętaj, że zwroty dokonywane są na tę samą kartę, przy użyciu której została dokonana płatność.

Jeśli jeszcze nie przetworzyliśmy Twojego podania, bez problemu możemy wprowadzić zmiany. Sprawdzimy też podane przez Ciebie dane pod kątem ewentualnych pomyłek. Jeśli natomiast przekazaliśmy już Twoje podanie do odpowiedniego rządu, czasem będzie można dokonać poprawek, a czasem nie. Jeśli zauważysz błąd w swojej aplikacji, skontaktuj się z nami jak najszybciej (najlepiej przez chat).

Niektóre państwa wymagają szczepienia przeciwko żółtej febrze, szczególnie jeśli przyjeżdżasz z kraju o podwyższonym ryzyku zarażenia tą chorobą. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć tutaj: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/list. Tylko i wyłącznie na podróżnym spoczywa odpowiedzialność za sprawdzenie tych przepisów przed wyjazdem do danego kraju.

Aby pobrać fakturę, zaloguj się na swoje konto i ściągnij ją bezpośrednio stamtąd.

Możesz ponownie wydrukować swoją e-Visa z poziomu swojej skrzynki mailowej. Alternatywnie możesz skorzystać w tym celu ze swojego konta w serwisie iVisa.

Tak. Po przetworzeniu transakcji system iVisa nie przechowuje danych Twojej karty kredytowej.

Wszystkie wizy dają jedynie pozwolenie na dotarcie do granicy danego kraju. O tym, czy możesz wjechać na jego teren, zadecyduje celnik na granicy.

Jeśli Twoje podanie nie zostało jeszcze przesłane do przetworzenia, otrzymasz pełen zwrot środków. Jednak jeśli aplikacja została już przesłana, nie będziemy w stanie zapewnić zwrotu.

Jeśli wiza musi zostać do Ciebie przesłana drogą tradycyjną, podany na stronie czas przetworzenia nie uwzględnia czasu dostawy. Dotyczy on jedynie okresu liczonego od chwili otrzymania przez nas Twojego wniosku do momentu zatwierdzenia. Większość wiz (mowa o e-Visach) jest przesyłana emailem więc czas na dostawę ich nie dotyczy.

Nie, nie jesteśmy powiązani z żadną agencją rządową. iVisa to prywatna firma, która świadczy podróżnym z całego świata usługę obsługi wniosku wizowego.

Niestety nie, a to dlatego, że agencje rządowe nie informują nas o powodzie/powodach podjętej przez siebie decyzji.

Jeśli wiza nie zostanie Ci przyznana, radzimy, aby skontaktować się z najbliższą ambasadą czy konsulatem i tam uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie są Twoje możliwości w tej sytuacji.

Akceptujemy karty Visa, Mastercard, American Express oraz płatności PayPal.

Wszyscy obywatele tych terytoriów, ubiegając się o wizę za pośrednictwem naszej strony będą traktowani jako osoby posiadające narodowość/obywatelstwo wskazane w ich paszporcie. Przykładowo, podróżny z Puerto Rico zostanie potraktowany jako obywatel USA. Nie dotyczy to jednak podróżnych określanych jako BOTC (British Overseas Territories Citizen – Obywatel Brytyjskich Terytoriów Zamorskich), na podstawie Ustawy o Brytyjskich Terytoriach Zamorskich z roku 2002.

Need Help?