Wiza wielokrotna do Rosji

Wiza wielokrotna do Rosji
iVisa | Zaktualizowano dnia Mar 01, 2019

Procedura związana z wizą do Rosji nie cieszy się w Polsce dobrą sławą. Jednym z jej najważniejszych elementów jest złożenie wniosku wizowego do Rosji. Nie jest on dość skomplikowany, jednak ten artykuł postara się przeprowadzić czytelnika przez tę procedurę. Starcie z rosyjską biurokracją, mnóstwo dokumentów do złożenia nie nastrajają raczej nikogo pozytywnie. Poniższy artykuł postara się być pomocą w tym skomplikowanym procederze. Postara się przeprowadzić czytelnika przez wszystkie aspekty aplikowania o wizę do Rosji: gdzie można ją uzyskać, jakie dokumenty są potrzebne, a także jakie są koszta związane z procedurą.

Alt Text

Jakie są dostępne wizy do Rosji oraz ich ceny ?

Zanim skupimy się jedynie na wielokrotnych wizach, warto się zapoznać z wszystkimi dostępnymi opcjami. Cena wizy do Rosji uzależniona jest od jej rodzaju. Stawki kształtują się następująco:

  • Turystyczna 30-dniowa, 1-krotna – 270 PLN
  • Biznesowa / Służbowa 90-dniowa, 1-krotna - 270 PLN *Prywatna 90-dniowa, 1-krotna - 270 PLN
  • Tranzytowa 10-dniowa, 1-krotna – 270 PLN
  • Pracownicza 90-dniowa, 1-krotna – 425 PLN
  • Humanitarna 90-dniowa, 1-krotna – 125 PLN
  • Humanitarna Sportowa 90-dniowa, 1-krotna – 270 PLN
  • Studencka 90-dniowa, 1-krotna – 125 PLN
  • Dziennikarska 1-krotna – 270 PLN
  • Turystyczna 30-dniowa, 2-krotna – 270 PLN
  • Biznesowa / Służbowa 90-dniowa, 2-krotna – 270 PLN
  • Prywatna 90-dniowa, 2-krotna – 270 PLN
  • Tranzytowa 10-dniowa, 2-krotna – 270 PLN
  • Humanitarna 90-dniowa, 2-krotna – 125 PLN
  • Studencka 90-dniowa, 2-krotna – 125 PLN

Jakie dokumenty musimy przygotować starając się o wizę wielokrotną do Rosji ?

Bardzo ważnym tematem na który natkniemy się na forach dotyczących wiz do Rosji są dokumenty, które musimy złożyć ubiegając się o wizę. Jednym z najważniejszych z nich jest z pewnością sam wniosek wizowy. Wniosek wizowy możemy wypełnić jedynie za pomocą Internetu (dostępny jest na stronie internetowej Departamentu Konsularnego MSZ Rosji). Poza wnioskiem wizowym, oczywistą sprawą jest konieczność posiadania ważnego paszportu (trzeba mieć na uwadze, że musi on być ważny przynajmniej 180 dni po opuszczeniu terytorium Federacji Rosyjskiej).

Inną, ważną i dość specyficzną dla Rosji kwestią jest konieczność posiadania zaproszenia do wjazdu na teren tego kraju. Jeżeli nie mamy nikogo, kto nas zaprosi, możemy rozwiązać ten problem za pomocą odpowiedniej firmy. W parze z zaproszeniem idzie także obowiązek przedstawienia zaświadczenia o posiadaniu zakwaterowania na czas planowanego pobytu. W końcu, musimy pamiętać o tym, że aby wjechać do Rosji musimy mieć wykupione ubezpieczenie w dość znacznej wysokości 30 000 EUR.

Z czyją pomocą starać się o wizę do Rosji ?

Powyższy artykuł dowodzi, że staranie się o wizę do Rosji może być procedurą, która pochłonie wiele naszych sił i środków. Aby jak najsprawniej uporać się z wszystkimi formalnościami warto powierzyć wszystkie formalności doświadczonym specjalistom z iVisa. Mogą się oni pochwalić świetnymi ocenami swojej dotychczasowej pracy (iVisa ma ocenę 9.5 na 10 na platformie TrustPilot, wystawioną przez ponad 2 400 oceniających). Konsultanci są dostępni 24 godziny na dobę, a ich wsparcie pozwoli na uniknięcie często czasochłonnych i skomplikowanych procedur w ambasadach. Skorzystanie z usług firmy iVisa zapewni także poprawność składanych wniosków o dokumenty – każda wysyłana aplikacja jest dwukrotnie sprawdzana przez doświadczonych pracowników

Udostępnij ten artykuł na
Need Help?