INFORMACJE WIZOWE – REPUBLIKA POŁUDNIOWEJ AFRYKI

Wiza Turystyczna Wymagana

Obecnie nie możemy Ci pomóc w uzyskaniu wizy turystycznej. Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z najbliższą ambasadą. Bezpiecznej podróży!

Dane kontaktowe do ambasady

Dowiedz się Więcej: Wiza tymczasowa

Więcej informacji wkrótce!

Skorzystaj z naszego kalkulatora wizowego

Przelicz Koszt Wizy Przed Złożeniem Wniosku

Referencje

Nasi klienci dzielą się historiami na nasz temat

Często Zadawane Pytania

Południowa Afryka, oficjalnie zwana Republiką Południowej Afryki (RPA) stanowi dużych obszarów państwo zlokalizowane w Afryce Południowej, które na zachodzie oblewają wody Oceanu Atlantyckiego, natomiast na wschodzie Oceanu Indyjskiego. Zajmuje powierzchnię nieco ponad 1,2 mln km². Stolicą tego kraju jest Tshawane, natomiast innymi ważnymi miastami są Johannesburg,Kapsztad, Durban i Port Elizabeth. Kraj graniczy z Botswaną, Lesotho, Mozambikiem, Namibią, Suazi i Zimbabwe. Językiem urzędowym jest angielski, afrikaans oraz dziewięć języków bantu, a walutą jest rand. Republika Południowej Afryki znajduje się w strefie klimatu podzwrotnikowego, który łagodzony jest wpływem wilgotnego powietrza morskiego. Występuje tu gorące i suche lato oraz ciepła i deszczowa zima. Na obszarze RPA dominuje roślinność trawiasta oraz krzewiasta. W świecie zwierząt najliczniej występują zebry, antylopy, słonie, lwy i krokodyle.

RPA posiada wiele atrakcji turystycznych, które co roku przyciągają rzeszę odwiedzających ten kraj. Jest to obszar bardzo urozmaicony i jest w stanie zaoferować turystom praktycznie każdą formę spędzania czasu jaka jest dostępna we własnym kraju. Jest to kraj, w którym cechą charakterystyczną jest wielokulturowość. Występuje tu aż 11 języków urzędowych, a na uwagę zasługuje fakt, że hymn RPA jest wielojęzyczny. Do największych atrakcji turystycznych tego kraju zaliczamy: sawanny, Góry Smocze, Lesotho, Kapsztad, Przylądek Dobrej Nadziei, Park Narodowy Krugera, czy Johannesburg. Ze względu na różnorodny klimat do Republiki Południowej Afryki możemy pojechać przez cały rok. Sieć transportu publicznego w RPA jest bardzo dobrze rozwinięta, z tego względu najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem podróżowania w przypadku turystów jest wynajęcie samochodu. Sieć autobusowa jest dobrze rozwinięta, a autokary są czyste i komfortowe. Pomiędzy większymi miastami istnieje możliwość przemieszczania się za pomocą lokalnych samolotów. Podróżowanie pociągami raczej nie jest zalecane, ponieważ nie jest forma podróżowania, którą w RPA można określić jako bezpieczną. Przemieszczając się samochodem należy mieć na uwadze fakt, że trzeba zachować szczególną ostrożność na drogach, gdyż bardzo często dochodzi tu do wypadków, które w większości przypadków następują na skutek brawurowej jazdy.

RPA nie jest krajem bezpiecznym pod względem turystycznym i charakteryzuje się poważnym zagrożeniem wystąpienia brutalnej przestępczości kryminalnej. Niestety, na obszarze całego kraju odnotowuje się wysoką liczbę brutalnych napadów rabunkowych, gwałtów oraz morderstw. Często dochodzi również do porwań. Szczególną ostrożność i rozwagę należy zachować w miejscach publicznych i nie korzystać z podejrzanych taksówek, ponieważ taksówkarze często powiązani są ze światem przestępczym. Nie zaleca się także spacerów po zmroku, zwłaszcza po mało uczęszczanych szlakach. Jeśli turyści mają taką możliwość, powinni podróżować w zorganizowanych grupach z przewodnikiem. W RPA występuje wysokie zagrożenie atakami terrorystycznymi.

RPA nie znajduje się w strefie zagrożenia sanitarno-epidemiologicznego, z tego względu na turystów z Polski nie nakłada się obowiązku wykonywania szczepień ochronnych przed wyjazdem do tego kraju. Jednak, jeśli chodzi o wyjazdy w północno-wschodnie rejony należy przed, w trakcie, jak i po podróży zastosować profilaktykę przeciwmalaryczną. Dla własnego bezpieczeństwa zaleca się przyjęcie szczepionek przeciwko takim chorobom jak: błonica, tężec, krztusiec, polio, gruźlica, zapalenie wątroby typu A i B. Największe zagrożenie epidemiologiczne tego kraju stanowi AIDS oraz gruźlica. Ogólnie dostęp do opieki medycznej w RPA określa się jako dobry, jednakże w niektórych słabiej rozwiniętych regionach stoi ona na niskim poziomie. Natomiast prywatna służba zdrowia charakteryzuje się wysokim poziomem usług. Turystom przybywającym do tego kraju z Polski zaleca się wykupienie indywidualnego ubezpieczenia zdrowotnego. Może ono okazać się niezwykle pomocne, gdy nagle zachorujemy lub ulegniemy wypadkowi.

Z tego względu, że RPA nie należy do krajów zbyt bezpiecznych pod względem turystycznym zaleca się, aby turyści z Polski na czas pobytu w tym kraju posiadali przy sobie dane kontaktowe najbliżej zlokalizowanej polskiej placówki dyplomatycznej. W sytuacji, gdy na obszarze RPA nasze życie lub zdrowie staną w obliczu zagrożenia, należy niezwłocznie skontaktować się z Ambasadą RP w celu poproszenia o pomoc lub udzielenia nam schronienia. Dane polskiej placówki dyplomatycznej są następujące: Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Durbanie; konsul honorowy: Andrzej Kiepiela (język konsula polski, angielski); Republika Południowej Afryki, Durban, 3 Chase Place, Westville 3630, P.O.Box 1351; tel.: +27 31 2669792/3/4; e-mail: kesh@wozani.za.net kfoxon@icon.co.za.

Na obywateli polskich przybywających do RPA nie nakłada się obowiązku posiadania wizy uprawniającej do przekroczenia tego kraju, pod warunkiem, że ich pobyt nie przekroczy 30 dni. Przy wjeździe do RPA są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym. W przypadku zaistnienia „sytuacji nadzwyczajnych” władze południowoafrykańskie dopuszczają posługiwanie się przez cudzoziemca tymczasowym dokumentem podróży w celu wjazdu lub opuszczenia terytorium Republiki Południowej Afryki i powrotu do kraju zamieszkania. Przekraczając granicę tego kraju, oprócz paszportu obywatele polscy muszą również okazać bilet powrotny. Nie ma obowiązku udokumentowania posiadania określonej kwoty gotówki potrzebnej na okres pobytu.

E-Visa to oficjalny dokument pozwalający na wjazd do danego kraju i na podróżowanie po nim. E-Visy są alternatywą do wiz wydawanych na przejściach granicznych lub w ambasadach/konsulatach w formie tradycyjnych wiz papierowych. E-Visy połączone są elektronicznie z paszportami poszczególnych podróżnych.

Nasz usługa rozpoczyna się od pozyskania przez Ciebie tej informacji. Możesz skorzystać z naszego aktualizowanego na bieżąco narzędzia z wymaganiami odnośnie wizy, aby dowiedzieć się, czy jest Ci potrzebna wiza turystyczna. Wystarczy jedynie, że podasz swoją narodowość oraz kraj, który chcesz odwiedzić. Na podstawie tej informacji określimy koszty uzyskania wizy; ilość wjazdów, jaką umożliwia dokument; datę od kiedy będzie on obowiązywał oraz powiemy, co robić dalej – jak na przykład aplikować bezpośrednio przez naszą stronę!

Najlepszym miejscem do uzyskania odpowiedzi na te pytania będzie nasze narzędzie z wymaganiami dotyczącymi wizy. Każdy kraj ma inne zasady i opłaty za wizę. Jeśli Ci się spieszy, możesz również aplikować online, a wtedy uzyskasz odpowiedź na to pytanie z poziomu wypełnianego formularza.

Zależy to od kraju, który wydaje wizę. Dla wielu krajów, jak na przykład w wypadku australijskiej ETA, czy e-Visy do Turcji, proces może zostać zakończony nawet w ciągu 15 minut (przy skorzystaniu z procedury pilnej). W przypadku innych krajów, jak na przykład podczas ubiegania się o wizę turystyczną do Indii, proces trwa zazwyczaj około 24 godzin. Dokładny czas zostanie podany w formularzu aplikacyjnym. Co możemy zagwarantować, to że ubieganie się o wizę za pośrednictwem serwisu iVisa jest najszybszym dostępnym sposobem pozyskania tego dokumentu.

Dokumenty muszą być wydrukowane na pustej, białej kartce w formacie A4. Drukowanie dwustronne lub pomniejszenie formatu jest nieakceptowalne.

Pomożemy Ci przejść przez proces pozyskania wizy turystycznej w najszybszy i najprostszy możliwy sposób. Dzięki łatwym w użyciu formularzom aplikacyjnym oraz doskonałej obsłudze Klienta dostępnej 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu, sprawiamy, że proces uzyskania wizy jest szybki i prosty! Co więcej, korzystamy z najlepszych metod jeśli chodzi o zabezpieczenie Twoich danych osobowych oraz informacji na temat Twojej karty kredytowej.

iVisa oferuje dwa typy wiz: wizy elektroniczne (e-Visy) oraz tradycyjne wizy papierowe – w zależności od tego, gdzie się udajesz. Dodatkowo oferujemy również następujące usługi/dokumenty, wymagane przez wybrane kraje: ETA (elektroniczna autoryzacja podróży), karty turystyczne, formularz wcześniejszej rejestracji dla wiz on arrival, zaproszenia dla turystów oraz usługę rejestracji w ambasadzie.

  1. Wybierz kraj, do którego chcesz otrzymać wizę.
  2. Wybierz typ wizy i dokładnie przeczytaj instrukcję.
  3. Kliknij Aplikuj
  4. Wypełnij formularz aplikacyjny
  5. Zapłać przy użyciu karty Visa, Mastercard lub innej karty debetowej.
  6. Poczekaj na potwierdzenie przesłane w wiadomości email, następnie pobierz i wydrukuj e-Visę ze swojego konta.
  7. Okaż wydrukowaną e-Visę celnikowi podczas przekraczania granicy.

Pamiętaj o tym, że większość krajów nie pobiera opłaty za obsługę wniosku wizowego. Głównym powodem, dla którego przetwarzamy tysiące wiz miesięcznie jest to, że zaoszczędzamy podróżnym sporo czasu i trudności. Nasze usługi świadczymy za pomocą strony internetowej, na której można znaleźć łatwy w użyciu formularz aplikacyjny. Dużo prościej jest złożyć podanie za naszym pośrednictwem – szczególnie dotyczy to użytkowników mobilnych i dużych grup. Wszystkim naszym klientom przesyłamy wizy na wiele dni przed podróżą. Jest to szczególnie pomocne dla tych osób, które zamówiły wizę z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Posiadamy też dostępną 24 godziny na dobę obsługę – nasi konsultanci specjalizują się w swojej dziedzinie, mówią po angielsku, a ich biuro znajduje się w Stanach Zjednoczonych. Akceptujemy wiele walut a nasza strona będzie przetłumaczona na ponad 20 języków. Wierzymy, że opłata, którą pobieramy jest warta Twojego czasu i spokoju, ale pamiętaj, że jeśli chcesz, zawsze możesz skorzystać z „darmowych” usług poszczególnych rządów.

Jeśli już złożyłeś/aś wniosek za pośrednictwem naszej strony, zaloguj się na swoje konto i sprawdź status swojego zamówienia/podania. Konto generowane jest automatycznie po zaksięgowaniu płatności. Kliknij w link przesłany w wiadomości email z potwierdzeniem, aby ustalić hasło, albo wejdź na stronę logowania, ustal hasło i wejdź na konto z tego poziomu. Pamiętaj, że w większości przypadków Twoja wiza zostanie Ci dostarczona za pośrednictwem wiadomości email. Będzie też dostępna na Twoim koncie, po zalogowaniu.

Jeśli Twoje podanie o wizę zostanie odrzucone przez agencję rządową, zwrócimy Ci pełną kwotę wpłaconych środków na podstawie naszej gwarancji zatwierdzenia. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie będziesz zadowolony/a z naszych usług, skontaktuj się z nami za pośrednictwem chatu, a zwrócimy Ci naszą prowizję za obsługę. Jeśli w Twoim podaniu znalazł się błąd, przetworzymy je jeszcze raz, bez pobierania dodatkowych kosztów. Jednocześnie pamiętaj, że zwroty dokonywane są na tę samą kartę, przy użyciu której została dokonana płatność.

Jeśli jeszcze nie przetworzyliśmy Twojego podania, bez problemu możemy wprowadzić zmiany. Sprawdzimy też podane przez Ciebie dane pod kątem ewentualnych pomyłek. Jeśli natomiast przekazaliśmy już Twoje podanie do odpowiedniego rządu, czasem będzie można dokonać poprawek, a czasem nie. Jeśli zauważysz błąd w swojej aplikacji, skontaktuj się z nami jak najszybciej (najlepiej przez chat).

Niektóre państwa wymagają szczepienia przeciwko żółtej febrze, szczególnie jeśli przyjeżdżasz z kraju o podwyższonym ryzyku zarażenia tą chorobą. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć tutaj: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/list. Tylko i wyłącznie na podróżnym spoczywa odpowiedzialność za sprawdzenie tych przepisów przed wyjazdem do danego kraju.

Aby pobrać fakturę, zaloguj się na swoje konto i ściągnij ją bezpośrednio stamtąd.

Możesz ponownie wydrukować swoją e-Visa z poziomu swojej skrzynki mailowej. Alternatywnie możesz skorzystać w tym celu ze swojego konta w serwisie iVisa.

Tak. Po przetworzeniu transakcji system iVisa nie przechowuje danych Twojej karty kredytowej.

Wszystkie wizy dają jedynie pozwolenie na dotarcie do granicy danego kraju. O tym, czy możesz wjechać na jego teren, zadecyduje celnik na granicy.

Jeśli Twoje podanie nie zostało jeszcze przesłane do przetworzenia, otrzymasz pełen zwrot środków. Jednak jeśli aplikacja została już przesłana, nie będziemy w stanie zapewnić zwrotu.

Jeśli wiza musi zostać do Ciebie przesłana drogą tradycyjną, podany na stronie czas przetworzenia nie uwzględnia czasu dostawy. Dotyczy on jedynie okresu liczonego od chwili otrzymania przez nas Twojego wniosku do momentu zatwierdzenia. Większość wiz (mowa o e-Visach) jest przesyłana emailem więc czas na dostawę ich nie dotyczy.

Nie, nie jesteśmy powiązani z żadną agencją rządową. iVisa to prywatna firma, która świadczy podróżnym z całego świata usługę obsługi wniosku wizowego.

Niestety nie, a to dlatego, że agencje rządowe nie informują nas o powodzie/powodach podjętej przez siebie decyzji.

Jeśli wiza nie zostanie Ci przyznana, radzimy, aby skontaktować się z najbliższą ambasadą czy konsulatem i tam uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie są Twoje możliwości w tej sytuacji.

Akceptujemy karty Visa, Mastercard, American Express oraz płatności PayPal.

Wszyscy obywatele tych terytoriów, ubiegając się o wizę za pośrednictwem naszej strony będą traktowani jako osoby posiadające narodowość/obywatelstwo wskazane w ich paszporcie. Przykładowo, podróżny z Puerto Rico zostanie potraktowany jako obywatel USA. Nie dotyczy to jednak podróżnych określanych jako BOTC (British Overseas Territories Citizen – Obywatel Brytyjskich Terytoriów Zamorskich), na podstawie Ustawy o Brytyjskich Terytoriach Zamorskich z roku 2002.

Need Help?