iVisa.com

Już dziś zdobądź swoją e-Visę do Etiopii przez Internet

iVisa.com provides expedited processing and guidance for any visa application since 2013. We are not affiliated with any Government Department.

A visa is required. We can assist in processing this document.

Rodzaj Wizy Koszt Wizy Opłata Serwisowa Liczba Wjazdów Maksymalny Czas Pobytu Visa Validity Czas Przetwarzania
E-wiza
Koszt Wizy USD 52 - 72
Opłata Serwisowa USD 35.00
Liczba Wjazdów Wolny
Maksymalny Czas Pobytu 30 - 90 dni
Wiza Wygasa 30 dni po przyjeździe
Czas Przetwarzania 24 godziny
Złóż Wniosek Teraz

Jak złożyć podanie o wizę

Wypełnij wniosek online

Dokonaj stosownej opłaty przez Internet za pomocą karty kredytowej lub konta PayPal.

Otrzymaj Wizę E-mailem

Nie musisz załatwiać nic w ambasadzie. My robimy to za Ciebie, żebyś nie tracił swojego cennego czasu.

Wprowadź Cel Podróży

Po przyjeździe, okaż swój paszport oraz dostarczony przez nas dokument

Złóż Wniosek Teraz

Dowiedz się więcej na temat tej wizy

W czerwcu 2018 roku obywatele wszystkich krajów zyskali możliwość ubiegania się o etiopską wizę przez Internet (e-Visa). Przy składaniu podania o e-Visę podróżni nie muszą udawać się do konsulatu. Wszystkie wymagane dokumenty, informacje i opłaty mogą teraz przesłać online. Ten usprawniony system znacznie ograniczył czas marnowany w kolejkach oraz koszty całego procesu.

Turystyczna e-Visa do Etiopii to oficjalny dokument wydawany elektroniczne przez Główny Urząd ds. Imigracji i Narodowości. Aplikanci otrzymają swoje wizy emailem, po wypełnieniu odpowiedniego formularza i podaniu wymaganych danych oraz po uiszczeniu opłaty, której mogą dokonać przez Internet przy użyciu karty kredytowej.

Skorzystaj z naszego kalkulatora wizowego

Przelicz Koszt Wizy Przed Złożeniem Wniosku

Nasi klienci dzielą się historiami na nasz temat

Często Zadawane Pytania

Jest to oficjalny dokument, który pozwala na podróżowanie do i z Etiopii. Jest on elektronicznie powiązany z Twoim paszportem.

Do przesłania Twojej aplikacji, będą nam potrzebne:

  1. Paszport, który pozostanie ważny przez przynajmniej 6 miesięcy
  2. Skan strony z danymi osobowymi z paszportu
  3. Zdjęcie paszportowe
  4. Karta kredytowa/debetowa lub konto Paypal, konieczne do dokonania płatności

Koszt otrzymania 30-dniowej e-Visy do Etiopii wynosi 52 USD, zaś 90-dniowej e-Visy – 72 USD. Dodatkowo należy uiścić opłatę za obsługę w wysokości 35 USD dla procedury standardowej. Obsługa procedury przyspieszonej kosztuje 65 USD, zaś pilnej 100 USD. Koszty obsługi dla obu rodzajów wiz pozostają takie same.

Zależy to od czasu na przetworzenie, który wybierzesz. Oferujemy w tym zakresie trzy opcje:

  1. Procedura standardowa: 3 dni robocze.
  2. Procedura przyspieszona: 2 dni robocze.
  3. Procedura pilna: 1 dzień roboczy.

Inaczej niż w przypadku wielu innych wiz, które zaczynają obowiązywać w momencie ich wydania, etiopska e-Visa staje się ważna w momencie, w którym zamierzasz przekroczyć granicę kraju. Twoja e-Visa będzie więc ważna przez 30 lub 90 dni od zaplanowanej daty Twojego przyjazdu do Etiopii – w zależności od tego, jaki typ e-Visy wybrałeś/aś.

*UWAGA: Czas obowiązywania wizy nie jest równoznaczny z czasem pobytu i wynosi 30 lub 90 dni. Czas pobytu NIE MOŻE być dłuższy niż okres obowiązywania wizy. Na przykład, jeśli już po wydaniu wizy nastąpiła zmiana Twoich planów i czas Twojego przylotu do Etiopii opóźni się o 10 dni w stosunku do daty, która widnieje na Twojej e-Visie, ważność wizy wynosi odpowiednio 20 lub 80 dni. W takim wypadku maksymalny czas Twojego pobytu to 20 lub 80 dni.

Twój paszport musi pozostawać ważny przez przynajmniej 6 miesięcy od daty Twojego planowanego przyjazdu do Etiopii.

Tylko raz. Jest to wiza zezwalająca na pojedynczy wjazd do kraju.

Obecnie rząd Etiopii pozwala podróżnym posiadającym turystyczne e-Visy na wjechanie do kraju za pośrednictwem Portu Lotniczego Addis Abeba – Bole. Przekroczenie granicy w innym miejscu nie jest dozwolone.

  • Wiza zostanie wysłana do Ciebie emailem w formacie PDF.
  • Musisz wydrukować ten dokument i mieć go ze sobą podczas podróży.

Nie, nie musisz posiadać e-Visy w przypadku lotów przesiadkowych przez Etiopię. Jeśli chcesz opuścić lotnisko i odwiedzić Addis Abebę, wówczas konieczne jest ubieganie się o 30-dniową wizę, umożliwiającą jednorazowy wjazd na teren kraju. Możesz to zrobić przez Internet lub w najbliższej Ambasadzie Etiopii.

Od dnia 1 czerwca 2018 roku o e-Visę do Etiopii mogą ubiegać się obywatele wszystkich krajów.

Nie. Obecnie przez Internet można uzyskać jedynie turystyczną wizę zezwalającą na jeden wjazd do tego kraju.

Jeśli podróżujesz z dziećmi, upewnij się, że jesteś w posiadaniu ich obowiązującego aktu urodzenia i/lub dokumentu poświadczającego adopcję (jeśli dotyczy). Zabranie ze sobą tych dokumentów sprawi, że unikniesz jakichkolwiek niedogodności.

Pamiętaj, że dotyczy to wszystkich dzieci, niezależnie od tego, czy są to Twoje dzieci biologiczne, adoptowane, czy też takie, z którymi jedynie podróżujesz.

Ostatnimi czasy Etiopia zaczęła zyskiwać na popularności. Wcześniej ludzie nie podróżowali tam tak często, jak robią to teraz. Na pewno znaczenie ma tu fakt, że jest to miejsce przystępne cenowo. Co więcej, możesz doświadczyć tu wielu ciekawych przygód, mimo że kraj ten nie ma dużej powierzchni. Etiopia nieco różni się od pozostałych krajów afrykańskich, ale z całą pewnością znajdziesz tu wiele rzeczy, na których z radością zawiesisz oko. Niewątpliwie przywieziesz stąd wiele przepięknych wspomnień – nie tylko o miejscach, ale i o ludziach, którzy są tu bardzo otwarci. Mimo tego warto dowiedzieć się pewnych rzeczy jeszcze przed przyjazdem do tego kraju. Kilka z nich opisaliśmy poniżej. Zacznijmy więc od początku – do Etiopii bez wizy mogą dostać się jedynie obywatele Kenii. Nie należy jednak się tym zrażać, bo wizę dostaje się stosunkowo łatwo – można uzyskać ją nawet przez Internet. Nie jest też bardzo droga, a proces jej uzyskania jest naprawdę prosty. Do Etiopii możesz wjechać zarówno drogą lądową, jak i samolotem. Jeśli granicę przekraczasz na lotnisku Addis Ababa Bole, możesz uzyskać tam wizę on arrival. Ale dość już o dokumentach, istnieje bowiem mnóstwo innych rzeczy, które warto wiedzieć przed udaniem się do Etiopii. Zacznijmy więc od tego, że ludzie żyją tu bardzo spokojnie. Cenią sobie swój odpoczynek, w związku z czym może okazać się, że w porze obiadowej wszystko będzie pozamykane. Jeśli więc chcesz skorzystać z jakichś usług, na przykład udać się do banku, to najpewniej między 12:00 a 14:00 będzie to niemożliwe. W tym czasie większość placówek handlowych i usługowych jest bowiem zamkniętych. Można porównać to do hiszpańskiej sjesty. Wszyscy jedzą i odpoczywają w środku dnia, tak aby mogli pracować do późnych godzin wieczornych. Jedną z rzeczy, które najprawdopodobniej najmocniej zdziwią Cię w Etiopii jest to, jak ludzie liczą tam czas. Mają swój własny system, który może Cię nieco skołować. O 6:00 jest ich 12:00 i to właśnie wtedy zaczyna się ich dzień. Może Cię to nie dotknie, ale jeśli na przykład umawiasz się na konkretną godzinę, warto dopytać, do którego systemu czasowego odnosi się twój rozmówca. Etiopskiego czasu, czy czasu międzynarodowego. To samo tyczy się dat. W Etiopii korzysta się z kalendarza juliańskiego, więc może Ci chwilę zająć, zanim dojdziesz z nim do ładu i składu. Wielu osobom wydaje się, że kraje afrykańskie są niebezpieczne, szczególnie jeśli podróżujesz samodzielnie. Wprawdzie w niektórych przypadkach może się to sprawdzić, ale nie dotyczy to Etiopii. W zasadzie nawet podróżująca samotnie kobieta może czuć się tu bezpiecznie. Dotyczy to również przyjazdu do Addis Abeby. Nie musisz obawiać się złodziei, porywaczy, czy innych osób tego typu. Ludzie są tu nastawieni pokojowo, a w związku z tym, że w ostatnim czasie znacząco rozwinęła się turystyka, stali się nawet jeszcze bardziej otwarci. Jeśli chcesz zrobić sobie wycieczkę objazdową po Etiopii, najlepiej będzie jeśli wynajmiesz przewodnika. Etiopia ma bardzo interesującą historię, a niektóre fakty są mniej znane, niż inne. To właśnie dlatego przewodnik będzie tu bardzo pomocny. Jednocześnie, bez przewodnika nie można wjechać w niektóre rejony kraju, takie jak na przykład Depresja Danakil, Góry Simien, czy Dolina Omo. Wprawdzie większość przewodników doskonale mówi po angielsku, ale warto sprawdzić to osobiście, jeszcze przed uiszczeniem stosownej opłaty. Prawdopodobnie nie chcesz bowiem utknąć w środku zupełnego pustkowia z kimś, z kim nawet nie potrafisz się porozumieć, prawda? Etiopia to bardzo przystępne cenowo miejsce. Choć zapewne wydane Ci się, że jest to niezwykle tanie państwo, nie jest to do końca prawda. Szczerze powiedziawszy, wycieczka może Cię wyjść nawet sporo, głównie ze względu na konieczność wynajęcia przewodnika. Zakwaterowanie też potrafi swoje kosztować. Podatek turystyczny jest tu raczej normą, więc miej to na uwadze jeszcze przed wyjazdem. Mimo tego, za bardzo tanie z całą pewnością uznasz jedzenie i napoje. Zdziwisz się, jak wiele jedzenia i picia można tu dostać za cenę posiłku w jednym z krajów Zachodu. Jeśli chodzi o przygotowania do podróży, wszystko zależy od tego, skąd pochodzisz. Jeśli na przykład jesteś obywatelem USA, potrzebna będzie Ci europejska przejściówka do ładowania urządzeń. W Etiopii używa się wtyczek z dwoma bolcami. Jeśli chodzi o ubrania, pamiętaj, żeby wziąć ciepłe odzienie, które przyda Ci się podczas chłodnych nocy. Etiopia jest położona stosunkowo wysoko, co sprawia, że nocą potrafi tu być naprawdę zimno. W Twojej walizce z całą pewnością powinny więc znaleźć się ciepłe skarpety, swetry i długie spodnie. Jednocześnie Etiopia jest wspaniałym miejscem do uprawiania pieszej turystyki, w związku z czym przyda Ci się odpowiedni sprzęt. Nie zapomnij więc przeznaczonych do tego spodni i butów. Jedną z rzeczy, które warto mieć ze sobą, jest papier toaletowy. W publicznych toaletach raczej go nie uświadczysz, a może zdarzyć się i tak, że nie będzie go w hotelu. Jeśli więc nie chcesz nagle zostać bez papieru, warto wziąć ze sobą kilka rolek. Odchodząc od spraw praktycznych, chcieliśmy zwrócić Twoją uwagę na to, że Etiopia jest niezwykle fotogenicznym krajem. Nigdy nie wychodź z domu bez aparatu. Wiele osób decyduje się na wycieczkę do Etiopii ze względu na jej scenerię. Można powiedzieć, że nie da się zwiedzać tego kraju, bez ciągłego robienia zdjęć. Widoki zapierają tu dech w piersiach, szczególnie w górach. Jeśli więc zapomnisz ze sobą aparatu, z całą pewnością będziesz tego żałować do końca życia. Być może dla części osób nie jest to takie ważne, ale wielu turystów lubi przypominać sobie swoją podróż wciąż i od nowa. Zdjęcia bardzo Ci w tym pomogą – będą pielęgnować wspomnienia. Podsumowując, Etiopia to przepiękny kraj, który naprawdę warto zobaczyć. Ludzie są tu przyjaźni, a jedzenie smaczne, no i koniecznie trzeba spróbować tutejszej kawy. W zasadzie Etiopia słynie ze swojej kawy. Do tego widoki są wręcz onieśmielające i będziesz mieć gęsią skórkę za każdym razem, kiedy spojrzysz na tutejsze góry, doliny, czy jakiekolwiek inne miejsce, które zdecydujesz się odwiedzić. Etiopia jest pełna cudów, więc warto maksymalnie wykorzystać czas na miejscu i zwiedzić wszystko, co tylko się da.

E-Visa to oficjalny dokument pozwalający na wjazd do danego kraju i na podróżowanie po nim. E-Visy są alternatywą do wiz wydawanych na przejściach granicznych lub w ambasadach/konsulatach w formie tradycyjnych wiz papierowych. E-Visy połączone są elektronicznie z paszportami poszczególnych podróżnych.

Nasz usługa rozpoczyna się od pozyskania przez Ciebie tej informacji. Możesz skorzystać z naszego aktualizowanego na bieżąco narzędzia z wymaganiami odnośnie wizy, aby dowiedzieć się, czy jest Ci potrzebna wiza turystyczna. Wystarczy jedynie, że podasz swoją narodowość oraz kraj, który chcesz odwiedzić. Na podstawie tej informacji określimy koszty uzyskania wizy; ilość wjazdów, jaką umożliwia dokument; datę od kiedy będzie on obowiązywał oraz powiemy, co robić dalej – jak na przykład aplikować bezpośrednio przez naszą stronę!

Najlepszym miejscem do uzyskania odpowiedzi na te pytania będzie nasze narzędzie z wymaganiami dotyczącymi wizy. Każdy kraj ma inne zasady i opłaty za wizę. Jeśli Ci się spieszy, możesz również aplikować online, a wtedy uzyskasz odpowiedź na to pytanie z poziomu wypełnianego formularza.

Zależy to od kraju, który wydaje wizę. Dla wielu krajów, jak na przykład w wypadku australijskiej ETA, czy e-Visy do Turcji, proces może zostać zakończony nawet w ciągu 15 minut (przy skorzystaniu z procedury pilnej). W przypadku innych krajów, jak na przykład podczas ubiegania się o wizę turystyczną do Indii, proces trwa zazwyczaj około 24 godzin. Dokładny czas zostanie podany w formularzu aplikacyjnym. Co możemy zagwarantować, to że ubieganie się o wizę za pośrednictwem serwisu iVisa jest najszybszym dostępnym sposobem pozyskania tego dokumentu.

Dokumenty muszą być wydrukowane na pustej, białej kartce w formacie A4. Drukowanie dwustronne lub pomniejszenie formatu jest nieakceptowalne.

Pomożemy Ci przejść przez proces pozyskania wizy turystycznej w najszybszy i najprostszy możliwy sposób. Dzięki łatwym w użyciu formularzom aplikacyjnym oraz doskonałej obsłudze Klienta dostępnej 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu, sprawiamy, że proces uzyskania wizy jest szybki i prosty! Co więcej, korzystamy z najlepszych metod jeśli chodzi o zabezpieczenie Twoich danych osobowych oraz informacji na temat Twojej karty kredytowej.

iVisa oferuje dwa typy wiz: wizy elektroniczne (e-Visy) oraz tradycyjne wizy papierowe – w zależności od tego, gdzie się udajesz. Dodatkowo oferujemy również następujące usługi/dokumenty, wymagane przez wybrane kraje: ETA (elektroniczna autoryzacja podróży), karty turystyczne, formularz wcześniejszej rejestracji dla wiz on arrival, zaproszenia dla turystów oraz usługę rejestracji w ambasadzie.

  1. Wybierz kraj, do którego chcesz otrzymać wizę.
  2. Wybierz typ wizy i dokładnie przeczytaj instrukcję.
  3. Kliknij Aplikuj
  4. Wypełnij formularz aplikacyjny
  5. Zapłać przy użyciu karty Visa, Mastercard lub innej karty debetowej.
  6. Poczekaj na potwierdzenie przesłane w wiadomości email, następnie pobierz i wydrukuj e-Visę ze swojego konta.
  7. Okaż wydrukowaną e-Visę celnikowi podczas przekraczania granicy.

Pamiętaj o tym, że większość krajów nie pobiera opłaty za obsługę wniosku wizowego. Głównym powodem, dla którego przetwarzamy tysiące wiz miesięcznie jest to, że zaoszczędzamy podróżnym sporo czasu i trudności. Nasze usługi świadczymy za pomocą strony internetowej, na której można znaleźć łatwy w użyciu formularz aplikacyjny. Dużo prościej jest złożyć podanie za naszym pośrednictwem – szczególnie dotyczy to użytkowników mobilnych i dużych grup. Wszystkim naszym klientom przesyłamy wizy na wiele dni przed podróżą. Jest to szczególnie pomocne dla tych osób, które zamówiły wizę z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Posiadamy też dostępną 24 godziny na dobę obsługę – nasi konsultanci specjalizują się w swojej dziedzinie, mówią po angielsku, a ich biuro znajduje się w Stanach Zjednoczonych. Akceptujemy wiele walut a nasza strona będzie przetłumaczona na ponad 20 języków. Wierzymy, że opłata, którą pobieramy jest warta Twojego czasu i spokoju, ale pamiętaj, że jeśli chcesz, zawsze możesz skorzystać z „darmowych” usług poszczególnych rządów.

Jeśli już złożyłeś/aś wniosek za pośrednictwem naszej strony, zaloguj się na swoje konto i sprawdź status swojego zamówienia/podania. Konto generowane jest automatycznie po zaksięgowaniu płatności. Kliknij w link przesłany w wiadomości email z potwierdzeniem, aby ustalić hasło, albo wejdź na stronę logowania, ustal hasło i wejdź na konto z tego poziomu. Pamiętaj, że w większości przypadków Twoja wiza zostanie Ci dostarczona za pośrednictwem wiadomości email. Będzie też dostępna na Twoim koncie, po zalogowaniu.

Jeśli Twoje podanie o wizę zostanie odrzucone przez agencję rządową, zwrócimy Ci pełną kwotę wpłaconych środków na podstawie naszej gwarancji zatwierdzenia. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie będziesz zadowolony/a z naszych usług, skontaktuj się z nami za pośrednictwem chatu, a zwrócimy Ci naszą prowizję za obsługę. Jeśli w Twoim podaniu znalazł się błąd, przetworzymy je jeszcze raz, bez pobierania dodatkowych kosztów. Jednocześnie pamiętaj, że zwroty dokonywane są na tę samą kartę, przy użyciu której została dokonana płatność.

Jeśli jeszcze nie przetworzyliśmy Twojego podania, bez problemu możemy wprowadzić zmiany. Sprawdzimy też podane przez Ciebie dane pod kątem ewentualnych pomyłek. Jeśli natomiast przekazaliśmy już Twoje podanie do odpowiedniego rządu, czasem będzie można dokonać poprawek, a czasem nie. Jeśli zauważysz błąd w swojej aplikacji, skontaktuj się z nami jak najszybciej (najlepiej przez chat).

Niektóre państwa wymagają szczepienia przeciwko żółtej febrze, szczególnie jeśli przyjeżdżasz z kraju o podwyższonym ryzyku zarażenia tą chorobą. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć tutaj: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/list. Tylko i wyłącznie na podróżnym spoczywa odpowiedzialność za sprawdzenie tych przepisów przed wyjazdem do danego kraju.

Aby pobrać fakturę, zaloguj się na swoje konto i ściągnij ją bezpośrednio stamtąd.

Możesz ponownie wydrukować swoją e-Visa z poziomu swojej skrzynki mailowej. Alternatywnie możesz skorzystać w tym celu ze swojego konta w serwisie iVisa.

Tak. Po przetworzeniu transakcji system iVisa nie przechowuje danych Twojej karty kredytowej.

Wszystkie wizy dają jedynie pozwolenie na dotarcie do granicy danego kraju. O tym, czy możesz wjechać na jego teren, zadecyduje celnik na granicy.

Jeśli Twoje podanie nie zostało jeszcze przesłane do przetworzenia, otrzymasz pełen zwrot środków. Jednak jeśli aplikacja została już przesłana, nie będziemy w stanie zapewnić zwrotu.

Jeśli wiza musi zostać do Ciebie przesłana drogą tradycyjną, podany na stronie czas przetworzenia nie uwzględnia czasu dostawy. Dotyczy on jedynie okresu liczonego od chwili otrzymania przez nas Twojego wniosku do momentu zatwierdzenia. Większość wiz (mowa o e-Visach) jest przesyłana emailem więc czas na dostawę ich nie dotyczy.

Nie, nie jesteśmy powiązani z żadną agencją rządową. iVisa to prywatna firma, która świadczy podróżnym z całego świata usługę obsługi wniosku wizowego.

Niestety nie, a to dlatego, że agencje rządowe nie informują nas o powodzie/powodach podjętej przez siebie decyzji.

Jeśli wiza nie zostanie Ci przyznana, radzimy, aby skontaktować się z najbliższą ambasadą czy konsulatem i tam uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie są Twoje możliwości w tej sytuacji.

Akceptujemy karty Visa, Mastercard, American Express oraz płatności PayPal.

Wszyscy obywatele tych terytoriów, ubiegając się o wizę za pośrednictwem naszej strony będą traktowani jako osoby posiadające narodowość/obywatelstwo wskazane w ich paszporcie. Przykładowo, podróżny z Puerto Rico zostanie potraktowany jako obywatel USA. Nie dotyczy to jednak podróżnych określanych jako BOTC (British Overseas Territories Citizen – Obywatel Brytyjskich Terytoriów Zamorskich), na podstawie Ustawy o Brytyjskich Terytoriach Zamorskich z roku 2002.